Haren

Haren er mere end de fleste tror et nat- og skumringsdyr. Ofte sidder den skjult om dagen og ses derfor ikke så ofte. Der findes mere end 20 arter af harer, men kun en art i Danmark.

Udseende:
Haren er gråbrun i pelsen med lys underside. Spidsen af ørerne er sorte. En voksen hare vejer ca. 4 kg. og måler ca. 65 cm fra snude til halespids.

Harens beskedne farver gør at den er godt kamufleret og er næsten umulig at få øje på når den trykker sig ned mod jorden.

Harens øjne er store og sidder fremhævet på siden af hovedet. Det betyder at haren kan se næsten hele vejen rundt uden at dreje hovedet. Der er derved svært for ræve og andre rovdyr at snige sig ind på haren uden at blive opdaget.

hare-ardnave

 

Føde:
Haren er planteæder. Den æder gerne mælkebøtter, kløver, rød svingel og eng-rapgræs m.fl. Om vinteren gnaver den bark af især frugttræer og “klipper” også gerne mindre grene f.eks. topskud af små løvtræsplanter.

Formering og yngelpleje:
Haren kan føde unger allerede inden vinteren har sluppet sit tag i februar. Fra februar og frem til 1. Oktober kan haren nå at føde 3-4 kuld unger – typisk med 2-3 killinger pr. kuld.
Om dagen ligger de små killinger helt stille og er godt kamufleret. Man ser næsten aldrig den voksne hare ved sine killinger om dagen. Finder man ensomme harekillinger er det derfor sjældent at de er forladt og man bør lade killingerne være.